Wat er zo slecht is aan het plan

Er zijn drie grote bezwaren tegen het plan: het is te duur, onnodig en er word een deel van de historie van Delft gesloopt of onherstelbaar beschadigd.

Het is te duur

De kosten van het project worden nu geschat op 30 miljoen euro. Het overgrote deel daarvan moet door de bewoners van Delft betaald worden. Voor de gemeente Delft, die diep in de schulden zit door eerdere grootschalige projecten die slecht afliepen, is dit veel te veel geld. Op alles moet bezuinigd worden en er is nauwelijks geld allerlei publieke voorzieningen en de stad moet de komende tientallen jaren zijn schuld afbetalen. Het is onzinnig om dan 30 miljoen uit te geven aan een project dat niemand wil.

Het is onnodig

De directie van Museum het Prinsenhof wil graag een museum dat in hoog aanzien staat. Ze denken dat te bereiken door het gebouw en de omgeving grondig te verbouwen op kosten van de gemeenschap. Maar daar gaat het museum heus niet meer bezoekers mee trekken. Toen het ‘Gezicht op Delft’ van Johannes Vermeer getoond werd, wist het publiek het museum uitstekend te vinden. Een beter museum begint bij een betere programmering. De peperdure verbouwing van de omgeving is daarvoor niet nodig.

Daarnaast moet het toerisme in Delft het hebben van de oude en gezellige binnenstad. Met de kleine restaurants, caf├ęs, winkels, pleinen, grachten, straten en kerken. Het is slecht voor de stad om een leeg, groot horeca-plein te maken om het museum. Toeristen blijven zo rond het museum hangen en komen niet in aanraking met de rest van Delft.

Historisch erfgoed gaat verloren

De historische ommuurde tuin met beeld van Willem van Oranje, de poort met de woning daarboven, de muur met de poort aan de Oude Delft, de gevels van het Museum en zelfs de betegeling van het Agathaplein. Allemaal onderdelen van de historie van Delft. De architect van het plan verzint allerlei redenen waarom deze historische elementen weg kunnen, zoals: het is geen onderdeel van de oorspronkelijke bebouwing. Maar we willen toch niet alles slopen dat na 1600 is gebouwd?

We willen geen museum waar je naar een klein stukje van een de oude muur kan kijken, terwijl de rest van de muur is afgebroken om plaats te maken voor een restaurant. Dit plan schaadt de historische waarde van de stad en kan op termijn schadelijk zijn voor het toerisme. De stadsmuren- en poorten zijn afgebroken, laten we nu zo voorzichtig mogelijk omgaan met de historische gebouwen die we nog hebben.